Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aquaren
Moderator
Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 536
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/10 Skąd: Jastrzębie
|
Wysłany: Pon 16:15, 26 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
A ktoś może zna sposób na domowej roboty chipsy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
LeRiK
Początkujacy
Dołączył: 11 Lis 2006
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Katowice>NKS<
|
Wysłany: Pon 18:51, 26 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Oj Oj Oj Też bym z chęcią poją tą wiedzę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
Martwy
Bywalec
Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/10
|
Wysłany: Wto 16:37, 27 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
wiesz co to jest chips? - nic innego jak pokrojony ziemniak kroisz ziemniaka w cieniutkie(naprawde cieniutkie i w miare równe krążki) wrzucasz na patelnie aż zrobią się przyrumienione i doprawiasz tym na co aktualnie masz ochote(+sól zawsze SÓL^^) tyle jeśli chodzi o teorie w praktyce ciut inaczej
ps.: najlepiej z młodych ziemniaków
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
No Name
Bywalec
Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 210
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Bielsko
|
Wysłany: Wto 17:24, 27 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
taa... można jeszcze sobie kupić specjalny nóż do krojenia ziemniaków (nawet trzeba)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
LeRiK
Początkujacy
Dołączył: 11 Lis 2006
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Katowice>NKS<
|
Wysłany: Wto 23:34, 27 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Co racja to racja... chociaż nie sadze że trzeba... normalny nóż tez można użyć... no chyba że chce sie tak zwane fałdki....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
Aquaren
Moderator
Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 536
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/10 Skąd: Jastrzębie
|
Wysłany: Śro 22:05, 28 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Moja matka mówiła mi że przed smażeniem plastrów trzeba najpierw ziemniaki ze skórką trzeba sparzyć wrzącą wodą albo wrzucić na chwile do gotującej wody inaczej nie wyjdzie ze smażeniem tych małych plastrów.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
No Name
Bywalec
Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 210
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Bielsko
|
Wysłany: Czw 19:48, 29 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
hmmm... kurczę tak mnie zaciekawiliście że chyba spróbuję
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
Aquaren
Moderator
Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 536
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/10 Skąd: Jastrzębie
|
Wysłany: Czw 19:54, 29 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Napisz czy ci się udało
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
No Name
Bywalec
Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 210
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Bielsko
|
Wysłany: Pią 16:59, 30 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Wiezorem dorwałem ziemniaka co został z obiadu (był ugotowany ale to sie wytnie )
wymyśliłem sobie że pokroje go na tarce do krojenia ogórków na plasterki i pomysł był niezły, polecam
smarzyłem na maśle aż się prypiekły i... były wyśmienite, ale trudno to nazwać chipsami właściwie to tylko kilka na tyle się przypiekło żeby się nie "wyginać".
smakuje jak przypieczone ziemniaki (niespodzianka!) tylko bardziej chrupiące
może jednak lepiej dać surowe ziemniaki, no i ciekawe jakie będą jak się je osuszy z tłuszczu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
Aquaren
Moderator
Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 536
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/10 Skąd: Jastrzębie
|
Wysłany: Sob 10:30, 01 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
tu nie chodziło o ugotowane ziemniaki, miały być sparzone w Skórkach albo przez chwile tylko chwile góra parę minut w SKÓRKACH miały się gotować, by łatwo ściągnąć skórkę i pokroić na bardzo cienkie plastry. Ziemniak ma być twardy a nie twardy. Coś takiego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|