Autor |
Wiadomość |
Aquaren |
Wysłany: Sob 10:30, 01 Gru 2007 Temat postu: |
|
tu nie chodziło o ugotowane ziemniaki, miały być sparzone w Skórkach albo przez chwile tylko chwile góra parę minut w SKÓRKACH miały się gotować, by łatwo ściągnąć skórkę i pokroić na bardzo cienkie plastry. Ziemniak ma być twardy a nie twardy. Coś takiego |
|
No Name |
Wysłany: Pią 16:59, 30 Lis 2007 Temat postu: |
|
Wiezorem dorwałem ziemniaka co został z obiadu (był ugotowany ale to sie wytnie )
wymyśliłem sobie że pokroje go na tarce do krojenia ogórków na plasterki i pomysł był niezły, polecam
smarzyłem na maśle aż się prypiekły i... były wyśmienite, ale trudno to nazwać chipsami właściwie to tylko kilka na tyle się przypiekło żeby się nie "wyginać".
smakuje jak przypieczone ziemniaki (niespodzianka!) tylko bardziej chrupiące
może jednak lepiej dać surowe ziemniaki, no i ciekawe jakie będą jak się je osuszy z tłuszczu |
|
Aquaren |
Wysłany: Czw 19:54, 29 Lis 2007 Temat postu: |
|
Napisz czy ci się udało |
|
No Name |
Wysłany: Czw 19:48, 29 Lis 2007 Temat postu: |
|
hmmm... kurczę tak mnie zaciekawiliście że chyba spróbuję |
|
Aquaren |
Wysłany: Śro 22:05, 28 Lis 2007 Temat postu: |
|
Moja matka mówiła mi że przed smażeniem plastrów trzeba najpierw ziemniaki ze skórką trzeba sparzyć wrzącą wodą albo wrzucić na chwile do gotującej wody inaczej nie wyjdzie ze smażeniem tych małych plastrów. |
|
LeRiK |
Wysłany: Wto 23:34, 27 Lis 2007 Temat postu: |
|
Co racja to racja... chociaż nie sadze że trzeba... normalny nóż tez można użyć... no chyba że chce sie tak zwane fałdki.... |
|
No Name |
Wysłany: Wto 17:24, 27 Lis 2007 Temat postu: |
|
taa... można jeszcze sobie kupić specjalny nóż do krojenia ziemniaków (nawet trzeba) |
|
Martwy |
Wysłany: Wto 16:37, 27 Lis 2007 Temat postu: |
|
wiesz co to jest chips? - nic innego jak pokrojony ziemniak kroisz ziemniaka w cieniutkie(naprawde cieniutkie i w miare równe krążki) wrzucasz na patelnie aż zrobią się przyrumienione i doprawiasz tym na co aktualnie masz ochote(+sól zawsze SÓL^^) tyle jeśli chodzi o teorie w praktyce ciut inaczej
ps.: najlepiej z młodych ziemniaków |
|
LeRiK |
Wysłany: Pon 18:51, 26 Lis 2007 Temat postu: |
|
Oj Oj Oj Też bym z chęcią poją tą wiedzę |
|
Aquaren |
Wysłany: Pon 16:15, 26 Lis 2007 Temat postu: |
|
A ktoś może zna sposób na domowej roboty chipsy |
|
LeRiK |
Wysłany: Pią 18:09, 23 Lis 2007 Temat postu: |
|
Buahaha xD
niema to jak skojarzenia w rozmowie o Chipsach
Grube Fałdki
jak by ktoś nie wiedział to po roku wytłumacze
Belegaer został urażony tymi Grubymi fałdkami |
|
toito |
Wysłany: Pon 23:23, 09 Paź 2006 Temat postu: |
|
Belegaer, jakie skojarzenia?:> |
|
No Name |
Wysłany: Pon 22:00, 09 Paź 2006 Temat postu: |
|
ja najbardziej lubie cebulowo-serowe
ale częściej jem solone bo nie śmierdzi po nich z buzi :LOL: |
|
Belegaer |
Wysłany: Pon 19:03, 09 Paź 2006 Temat postu: |
|
Nie no w mej głowie jakieś skojarzenia są :zly: |
|
toito |
Wysłany: Pon 18:42, 09 Paź 2006 Temat postu: |
|
o taaa... te grube z fałdkami też są pycha |
|